Instagram a fost cea mai eficientă unealtă de dezinformare la alegerile americane din 2016, dar a scăpat neatinsă din scandalul știrilor false.
Postările Agenției de Cercetare a Internetului, supranumită „Ferma de troli a Kremlin-ului”, au înregistrat 187 de milioane de interacțiuni pe Instagram între 2015 și 2018, comparativ cu cele 77 de milioane de like-uri, comentarii și share-uri de pe Facebook.
Succesul rețelei în amplificarea propagandei electorale pare să crească în 2020. Dezinformarea vine tot mai des sub formă de imagini și nu sub formă de text, arată un studiu al New York University. Meme-urile și clipurile video care conțin informații false sunt mai ușor de absorbit de către audiență și mult mai greu de detectat de către rețelele de socializare.
Propagandă prin intermediari
Facebook și Twitter au închis miliarde de conturi care răspândeau știri false, însă campaniile de dezinformare sunt acum concepute nu pentru a avea succes pe o platformă anume, ci pentru a călători pe mai multe platforme, exploatând pe drum golurile din politicile fiecăreia.
Axios dă exemplul unei știri false care susținea că atacatorul care a ucis 7 persoane în Texas toamna trecută ar fi fost un susținător al Democraților. Informația a fost publicată întâi pe Twitter de un cont care distribuia mesaje de extremă dreapta, iar apoi a fost preluată sub forma capturilor de ecran de mai multe conturi de Instagram.
Acestea funcționează ca o rețea de intermediari care răspândesc mesajele contului principal, fără a avea în schimb o legătura clară cu acesta. De vreme ce intermediarii se ocupă de amplificare, conturile-sursă sunt mai greu de detectat și au o viață mai lungă în social media.
Dincolo de Facebook
Campaniile de dezinformare se întind astăzi pe zeci de platforme, arată Atlantic Council, un think tank din domeniul afacerilor internaționale. Organizația a analizat o operațiune rusească țintită către publicul american și a observat că mesajele false au fost distribuite pe mai mult de 30 de rețele de socializare și platforme de blogging.
Conținutul dintr-un cont de Twitter este reîmpachetat pentru Facebook, distribuit de intermediari pe Instagram și dublat de articole și postări pe forumuri.
Nicio campanie solidă de dezinformare nu va mai avea loc pe o singură platformă, cred cei care analizează comunicarea în social media. Și totuși rețelele de socializare încă se concentrează exclusiv pe activitatea de pe propria platformă și nu urmăresc interacțiunile cu alte zone ale internetului.