Întreaga lume va petrece câteva luni în afara timpului. Un virus cât o zecime de micron redefinește rolul statului în viața cetățenilor și suspendă orice nemulțumire a acestora pe termen nedefinit.
De la al Doilea Război Mondial până acum, relația cu statul nu a fost nicicând mai asimetrică. 2019, anul protestelor pe toate meridianele, s-a topit într-un 2020 al distanțării sociale, al unei crize de sănătate care pune între paranteze corupția, proasta guvernare și spasmele de despotism.
Cinci șefi de stat au fost răsturnați de torentul manifestațiilor de anul trecut, însă tot ce a rămas fără o concluzie atunci rămâne fără concluzie și acum.
Uitare organizată
În Hong Kong, după mai bine de jumătate de an de proteste care au scos în unele zile aproape două milioane de oameni în stradă, presiunea politică dispare. Săptămâna trecută, un protest timid de câteva zeci de manifestanți a fost dispersat de poliție „pentru a evita răspândirea virusului în societate”.
O frică este înlocuită cu alta. Una ușor de speculat de autocrații aflați în căutarea unui motiv.
În Algeria coronavirusul a pus capăt unui protest de 56 de săptămâni. Anul trecut, manifestanții l-au îndepărtat de la putere pe cel care ocupa de 20 de ani funcția de președinte al țării, însă protestele au continuat pentru a forța reformarea totală a sistemului politic.
Acum, sub pretextul opririi pandemiei, noul președinte a interzis mișcările de stradă timp de mai bine de un an de zile. Termenul a fost decis când Algeria avea doar 60 de cazuri confirmate de coronavirus.
Democrația la distanță
După un 2019 efervescent, criza Covid-19 pare a fi transformată în instrument de cultivare a obedienței. „Coronavirusul este un element de descurajare a protestelor și le poate oferi liderilor autoritari o perioadă calmă”, le-a explicat un specialist ONU jurnaliștilor de la Quartz.
În unele locuri însă, civismul s-a adaptat. Brazilienii au început să protesteze împotriva președintelui Jair Bolsonaro de la balcon, bătând în oale și tigăi, în timp ce în Israel aproape 600.000 de oameni s-au alăturat unei demonstrații virtuale transmise live pe Facebook. Totuși, nici decibelii și nici like-urile nu au capacitatea de perturbare a unui protest fizic.
Momentul oportun
După încheierea pandemiei, lumea se poate întoarce la mai puțină democrație. Dacă societatea civilă e paralizată, statul „salvator” își extinde puterile. În Israel telefoanele celor infectați cu coronavirus sunt monitorizate; în Ungaria, Viktor Orban guvernează țara prin decret pe termen nelimitat, iar în Rusia coronavirusul a servit drept pretext pentru popularizarea noilor sisteme de recunoaștere facială.
Două simptome ale crizei coronavirusului au putut fi observate în majoritatea țărilor afectate: lipsa testelor și prezența Armatei pe străzi – un amestec care poate transforma un moment de liniște într-unul în care se acumulează tensiune.