Top
Preloader

Milionul de musulmani din lagărele Chinei și poliția „predictivă”

Milionul de musulmani din lagărele Chinei și poliția "predictivă"

Big data și inteligența artificială, folosite de Beijing pentru a justifica un abuz la scară industrială
Milionul de musulmani din lagărele Chinei și poliția „predictivă”
14 Ian. 11:32 a.m
Image sourceMichael Wong
Image sourceMichael Wong

În țara în care tehnologia devine antiteza progresului, imaginația devine limita terorii. Mai multe investigații jurnalistice au arătat că un milion de etnici uiguri musulmani sunt închiși în lagăre de reeducare în China, într-o încercare a autorităților de a opri extremismul religios înainte să se întâmple. 

Deținuții nu au nicio acuzație oficială, niciun proces și nicio condamnare. Operațiunea are loc în afara sistemului judiciar, iar tehnologia joacă rolul de judecător. 

Pentru detectarea potențialilor teroriști, autoritățile folosesc o platformă care centralizează toate datele colectate de sistemele de supraveghere în masă și urmărește modele de comportament despre care poliția crede că sunt precursori ai infracționalității.

Studiul Coranului, lungimea bărbii și lipsa tutunului de pe lista de cumpărături sunt printre factorii care atrag atenția autorităților. Așa s-a ajuns ca în provincia vestică Xinjiang, unde sunt concentrați etnicii uiguri, unul din șase adulți să sfârșească în lagăre de reeducare, iar copiii lor, circa jumătate de milion în total, în instituții similare, speciale pentru minori.

Omogenizare culturală

Cei eliberați povestesc că au fost forțați să-și înlocuiască religia cu dragostea pentru partid. Au învățat mandarină, au exersat marșuri militare, au memorat legi și au recitat ode. Deținuții au primit puncte pentru „transformare ideologică“ și „disciplină“ și au părăsit lagarul doar după ce au fost considerați „reeducați” de patru comisii diferite. 

Nu lipsesc poveștile despre tortură. Femeile eliberate vorbesc despre violuri, avorturi forțate și injecții în urma cărora au devenit infertile.

În afara lagărelor, diversitatea este tratata cu buldozerul. Circa o sută de cimitire ale etnicilor uiguri au fost distruse și transformate în locuri de joacă sau parcări. În școli a fost interzisă limba uigură, în moschei a apărut propaganda comunistă, iar în casele rămase goale au fost mutați etnici han. 

Implantul cultural nu este nou. Cu o politică de colonizare aplicată sistematic, Beijingul a reușit ca între 1945 și 2008 să reducă ponderea etnicilor uiguri în Xinjiang de la 82% la 46%, timp în care ponderea etnicilor han a crescut de la 6% la 39%.

Analiza cost-beneficiu

Gata să devină cea mai mare economie a lumii, China nu accepta piedici în calea ascensiunii sale. Xinjiang deține circa 40% din rezervele de cărbune ale țării și aproape un sfert din cele de gaze și petrol. Provincia se învecinează cu opt țări și este un punct cheie pe Noul Drum al Mătăsii, proiectul menit să reconfigureze rutele comerciale internaționale, plasând China în centrul economiei globale.

Separatismul, terorismul și extremismul – „cele trei rele” în optica Beijingului – nu sunt fără precedent în Xinjiang. Etnicii uiguri au avut propriul stat independent de două ori în ultimul secol, însă prima națiune a rezistat un an până a fost asimilată din nou de China, iar a doua, cinci ani. 

Tendințele de fragmentare au persistat. La fel și amenințarea teroristă. În 2014, mai mulți separatiști uiguri au ucis 31 de persoane și au rănit alte 141 într-un atac repetat la scară mai mică în anii următori.

Tehnologie pentru controlul social

Astăzi, frustrarea populară erupe mai greu. Potrivit The Economist, fiecare oraș este divizat în zone de câte 500 de locuitori, iar aceștia sunt arondați unei secții de poliție care urmărește activitatea fiecăruia dintre ei. 

În Xinjiang au fost instalate mii de puncte de control unde oamenii trebuie să scaneze cartea de identitate care specifică etnia din care fac parte. Deseori, telefoanele minoritarilor sunt confiscate iar datele de pe ele, încărcate în platforma de supraveghere a poliției. 

Ce anume caută poliția în datele colectate rămâne o necunoscută. Cei un milion de oameni încarcerați fără un motiv clar le dau celor din exterior senzația că nici ei nu sunt chiar liberi și că ar putea fi oricând selectați de algoritmii care au luat locul sălilor de judecată.

Pentru oficiali, teroarea continuă pare definiția succesului. Ambasadorul Chinei în Marea Britanie le-a explicat jurnaliștilor de la BBC că măsurile din Xinjiang au făcut că în ultimii trei ani să nu mai existe niciun atac terorist.

„Regiunea se bucură acum de stabilitate și unitate socială între grupurile etnice. Oamenii de acolo trăiesc o viață fericită, cu un sentiment mult mai puternic de împlinire și securitate.”

Banii europeni și birocrația care minează drumul către ei

Cum au condus fraudele cu fonduri europene la un sistem birocratic greu de navigat pentru antreprenorii corecți
23 Ian. 3:41 p.m

Multe oportunități, la fel de multă birocrație și neclaritate. Irinel Oprea, consultant cu peste 10 ani de experiență în accesarea fondurilor europene, ne-a vorbit despre liniile de finanțare care mai sunt disponibile în acest final de exercițiu financiar și despre condițiile pe care antreprenorii trebuie să le îndeplinească pentru a implementa un proiect cu finanțare europeană.

De ce nu atrage România mai mulți bani europeni? De vină este birocrația, spune specialistul, iar pentru aceasta vinovat nu este doar statul, ci și antreprenorii.

 

 

Pandemia, dincolo de zidurile civilizației

Marile puteri sunt acuzate că au monopolizat accesul la vaccinuri, cu riscul dezvoltării unei noi tulpini periculoase în țările lumii a treia
05 Nov. 3:13 p.m
Image sourceAP | Mediafax Foto
Image sourceAP | Mediafax Foto

Nici doctorii care tratează bolnavi de COVID, nici diabeticii pentru care infectarea poate fi fatală, nici profesorii care stau ore întregi cu elevii îngrămădiți în clase, nici bătrânii și nici funcționarii. Aproape nimeni nu s-a putut vaccina. În țările lumii a treia, vaccinul – care deseori ajunge la gunoi în lumea civilizată – este de negăsit. 

Când Joe Biden a promis că America va deveni „arsenalul de vaccinuri al lumii” era neclar dacă Statele Unite au reintrat în logica unei superputeri globale sau dacă, din nou, își subestimează astenia. Astăzi, la aproape un an de la startul campaniei de vaccinare, statisticile sunt sumbre și rușinoase. Circa 60% din populația americană este imunizată împotriva COVID-19, în vreme ce în Haiti, la doar două ore de zbor cu avionul, ponderea celor vaccinați cu ambele doze este de 0.3%. 

Pentru Haiti și alte câteva zeci de țări, ziua în care 60% din populație va fi imunizată va veni, cel mai devreme, în 2023, estimează The Economist Intelligence Unit, la doi ani distanță după Statele Unite, Uniunea Europeană și China. Decalajul va însemna nu doar că în unele părți ale lumii COVID-19 va continua să secere periodic populația care nu are acces la vaccin, ci și că virusul va avea suficient timp să producă noi și noi mutații, posibil rezistente la serurile dezvoltate până acum. 

Pandemia, dincolo de zidurile civilizației Pandemia, dincolo de zidurile civilizației

Date : The Economist Intelligence Unit

Pentru marile puteri însă, prioritățile – corect alese sau nu –  sunt altele. Inocularea pe scară largă cu cea de-a treia doză de vaccin este „imorală, nedreaptă, injustă și trebuie să se oprească”, i-a spus directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus jurnalistei CNN Becky Anderson. Ploaia de cuvinte biciuitoare vine după ce luni întregi OMS a tot repetat că 75% din vaccinurile distribuite la nivel global au mers către numai 10 țări. 

Interesul propriu nu este singura explicație. Guvernele statelor dezvoltate au cheltuit anul trecut zeci de miliarde de dolari pentru a precomanda diferite vaccinuri aflate în etapa de cercetare, preluând astfel riscul ca unele dintre seruri (sau toate) să nu fie viabile. Investițiile au făcut ca omenirea să aibă primul vaccin împotriva COVID-19 în mai puțin de un an de zile, față de 5 – 10 ani cât durează, de regulă, dezvoltarea unui nou vaccin. Însă tot ele au condus la nașterea unei specii accidentale de naționalism.

Uniunea Europeană a comandat peste 3 miliarde de doze de vaccin, suficient cât să își vaccineze întreaga populație cu schema completă de aproape 4 ori. Canada a cumpărat 11 doze pentru fiecare cetățean, Marea Britanie câte 7, iar Statele Unite câte 5. Roase de sărăcie, zeci de națiuni au sperat că se vor imuniza cu doze donate de țările dezvoltate. S-au înșelat.

Pandemia, dincolo de zidurile civilizației Pandemia, dincolo de zidurile civilizației

Date : Duke Global Health Innovation Center

În țările cu mai multe vaccinuri decât oameni care să le vrea, de prea multe ori, surplusul a ajuns la gunoi. Peste 15 milioane de doze au fost aruncate în Statele Unite între lunile martie și septembrie, potrivit unei analize a Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Chiar și în România, peste 150.000 de doze de vaccin au ajuns deșeuri medicale fiindcă nu au fost folosite până la data de expirare. 

Risipa poate continua. Producția totală de vaccinuri va ajunge la 27 de miliarde de doze până în vara anului viitor, suficient cât să fie vaccinată complet toată populația planetei de două ori. Însă, dacă dozele vor fi distribuite ca până acum, jumătate dintre oameni vor rămâne, de fapt, nevaccinați. 

Pandemia, dincolo de zidurile civilizației Pandemia, dincolo de zidurile civilizației

Date : ourworldindata.org

Câți își vor pierde viața fiindcă vaccinuri sunt, dar nu unde este nevoie de ele e imposibil de spus. Între lumea celor care au noroc geografic și a celor care nu, punte de legatură trebuia să fie mecanismul COVAX, susținut de OMS și alimentat, cu bani și vaccinuri, de marile puteri. „Schema globală pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor anti-COVID”, așa cum și-a comprimat într-un slogan misiunea, își trăiește, însă, ratarea vocației. 

COVAX și-a propus să trimită în țările sărace 2 miliarde de doze de vaccin în 2021; apoi, și-a tăiat ținta cu aproape 30% din care a livrat, efectiv, doar o treime. Donațiile promise au rămas, în mare, o suma de intenții declarative. Iar puținul care s-a făcut s-a izbit de un alt zid: de vaccinuri este nevoie în țări unde aproape că nu există stat.

The New York Times a arătat recent cum, uneori, dozele de vaccin donate țărilor sărace nu ajung la oamenii cărora le sunt destinate, ci rămân în aeroport, exact așa cum au fost descărcate din avion. Nu exista nici bani și nici personal care să se ocupe de distribuția dozelor în clinici, de administrarea lor sau de informarea populației. 

Așa se face că în Ciad, țara unde speranța de viață înainte de pandemie era de 54 de ani, din 100.000 de doze de vaccin livrate prin COVAX în luna iunie, 94.000 erau încă nefolosite cinci săptămâni mai târziu. Similar, în Benin, 110.000 de doze AstraZeneca au expirat fiindcă autoritățile nu au reușit să administreze decât 267 de vaccinuri pe zi.

Riscul ca virusul să capete mutații rezistente la vaccin este amintit, iar și iar, de către specialiști, însă problema rămâne fără soluții clare. Cum facem să nu producem doar vaccin, ci să și vaccinăm oamenii din țările rămase în urmă e întrebarea care ar putea să ne bântuie ani buni. Ani pe care nu îi avem.

Statele Unite acuză China de genocid

"Cred că acest genocid este în curs de desfăşurare şi că asistăm la încercarea sistematică a partidului de stat chinez de a distruge uigurii"
19 Ian. 5:21 p.m
Image sourceZUMA Press | Hepta | Mediafax Foto
Image sourceZUMA Press | Hepta | Mediafax Foto

Administraţia americană acuză China că a comis acte de genocid şi crime împotriva umanităţii asupra etnicilor uiguri din regiunea vestică Xinjiang. 

„Republica Populară Chineză, sub conducerea Partidului Comunist, a comis acte de genocid împotriva uigurilor majoritar musulmani şi asupra altor grupuri etnice şi religioase din Xinjiang”, transmite Departamentul de Stat de la Washington printr-un comunicat postat pe website-ul instituției. 

Încă din martie 2017, autorităţile din China au comis „acte de detenţie arbitrară şi alte acţiuni severe de lipsire de libertate împotriva a peste un milion de civili, sterilizări forțate, tortura unui număr mare dintre cei reținuți arbitrar, munca forțată și impunerea unor restricții draconice asupra libertății religioase, a libertății de exprimare și a libertății de mișcare”, a acuzat Secretarul de Stat american în funcţie Mike Pompeo.

„Cred că acest genocid este în curs de desfăşurare şi că asistăm la încercarea sistematică a partidului de stat chinez de a distruge uigurii”, a adăugat Pompeo.

ONU și mai multe organizații pentru drepturile omului au avertizat în trecut că un milion de etnici uiguri sunt închiși în lagăre de reeducare, unde sunt supuși la tortură și muncă silnică. 

Autoritățile de la Beijing s-au apărat spunând că oamenii vin acolo voluntar, iar lagărele sunt „centre de formare profesională”.

Potrivit comunicărilor oficiale, China luptă împotriva „celor trei forțe malefice” ale separatismului, terorismului și extremismului în regiunea Xinjiang, unde trăiesc 11 milioane de uiguri majoritar musulmani.

Acuzațiile de genocid și crime împotriva umanității apar după ce Beijingul a dus, timp de mai multe decenii, o politică de colonizare cu etnici chinezi han în regiunile populate de musulmani. 

Prin mutarea sistematică a familiilor han în regiunea vestică Xinjiang, ponderea etnicilor uiguri a scăzut, între 1945 și 2008, de la 82% la 46%, în timp ce ponderea etnicilor han a crescut de la 6% la 39%.