Top
Preloader

Democrația moare pe internet

Democrația moare pe internet

”Multe guverne descoperă că în social media propaganda funcționează mai bine decât cenzura.”
24 Feb. 8:25 p.m
Image sourceAbacaPress | Hepta | Mediafax Foto
Image sourceAbacaPress | Hepta | Mediafax Foto

La o temperatură suficient de înaltă, atomii încep să vibreze, apoi se îndepărtează unii de alții. Aceasta este și starea democrației globale. În 2019, a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani, arată The Economist Intelligence Unit, iar din cele cinci aspecte analizate – alegeri libere și corecte, funcționarea guvernului, cultura politică, libertățile civile și participarea politică – doar ultima nu s-a înrăutățit și asta din cauza unui val global de proteste.

De la Paris până la Hong Kong și din Bolivia până în România, pe toate meridianele lumii, străzile au fost inundate de torente de manifestanți. Dincolo de motivațiile particulare, protestele sunt reverberații ale aceleași nemulțumiri. Tema comună este regresul democrației, creșterea neîncrederii în stat și falimentul general al politicii.

Doar 22 de țări apar în analiza The Economist ca fiind democrații depline, o treime din populația planetei trăiește sub regimuri autoritare, iar restul – printre care și românii – plutesc în apele tulburi ale „regimurilor hibride” și „democrațiilor viciate”.

”Multe guverne descoperă că în social media propaganda funcționează mai bine decât cenzura.”

Alunecarea către autoritarism folosește uneltele democrației. Internetul devine instrument de distorsiune politică și control social, iar rezultatul este că libertatea în mediul online a scăzut în 2019 pentru al nouălea an la rând.

Decuplarea de la rețea a fost normalizată. Aplicațiile de mesagerie și platformele de social media au fost blocate în cel puțin 20 de țări, iar în peste 30, cetățenii au fost agresați fizic ca urmare a activității lor pe internet.

Manipularea electorală pe Facebook nu mai e avangarda propagandei. Și ea a fost normalizată. Freedom House a analizat 30 de țări care au avut alegeri anul trecut pentru a descoperi că în 26 dintre acestea procesul electoral a fost marcat de campanii de dezinformare online. 

”Multe guverne descoperă că în social media propaganda funcționează mai bine decât cenzura”, conchide președintele Freedom House în raportul despre libertatea internetului. „Liderii autoritari și populiștii exploatează atât natura umană, cât și algoritmii pentru a câștiga puterea.”

Anatomia propagandei

Dacă la alegerile care l-au propulsat pe Donald Trump la Casa Alba ingerințele erau externe, acum democrațiile corodează din interior. Ponderea țărilor unde liderii politici angajează așa-numiții „troli”” pentru a modela opinia publică și pentru a le ataca oponenții a ajuns la maximul istoric. 

Politicianul ventriloc e popular, populist și, mai ales, autoritar. Tehnicile perfectate de Xi Jinping și Vladimir Putin au fost exportate în țări ca Brazilia, unde Jair Bolsonaro a ajuns la putere nu doar oferind răspunsuri simple la probleme complicate, ci și cu o armată de susținători care i-au amplificat mesajele cu un amestec de știri false, zvonuri homofobe, meme-uri și fotografii trucate. În unele locuri, blitzkrieg-ul este deja automatizat.

Cartografierea controlului

Propaganda calamitează înțelegerea realității, dar nu este de ajuns. În 40 din cele 65 de țări analizate de Freedom House, autoritățile au implementat sisteme de monitorizare a activității din social media care pot detecta curenții de opinie publică și pot identifica grupurile sau persoanele cu influență și păreri divergente. Reducerea lor la tăcere este următorul pas. 

„Uneltele big data care erau rezervate doar celor mai puternice servicii de informații se răspândesc acum în intreaga lume”, subliniază raportul, „Progresele din domeniul inteligenței artificiale au creat o piață pentru supravegherea în social media, o piață în plină expansiune și complet nereglementată.”

Chiar dacă regimurile din Rusia și China și-au pierdut puterea de a mai șoca, modul în care internetul devine un cal troian al tiraniei este strict rezultatul neglijenței americane. În ciuda scandalurilor repetate, Facebook, Twitter și Google activează, în continuare, într-un cadru legal ambiguu și incomplet. Fără măsuri, tehnologia este impermeabilă la valorile democratice. Iar viitorul – cu 5G, calculatoare cuantice și mașini autonome – va produce o societate care cu cât e mai avansată cu atât e mai primitivă.

Statele Unite acuză China de genocid

"Cred că acest genocid este în curs de desfăşurare şi că asistăm la încercarea sistematică a partidului de stat chinez de a distruge uigurii"
19 Ian. 5:21 p.m
Image sourceZUMA Press | Hepta | Mediafax Foto
Image sourceZUMA Press | Hepta | Mediafax Foto

Administraţia americană acuză China că a comis acte de genocid şi crime împotriva umanităţii asupra etnicilor uiguri din regiunea vestică Xinjiang. 

„Republica Populară Chineză, sub conducerea Partidului Comunist, a comis acte de genocid împotriva uigurilor majoritar musulmani şi asupra altor grupuri etnice şi religioase din Xinjiang”, transmite Departamentul de Stat de la Washington printr-un comunicat postat pe website-ul instituției. 

Încă din martie 2017, autorităţile din China au comis „acte de detenţie arbitrară şi alte acţiuni severe de lipsire de libertate împotriva a peste un milion de civili, sterilizări forțate, tortura unui număr mare dintre cei reținuți arbitrar, munca forțată și impunerea unor restricții draconice asupra libertății religioase, a libertății de exprimare și a libertății de mișcare”, a acuzat Secretarul de Stat american în funcţie Mike Pompeo.

„Cred că acest genocid este în curs de desfăşurare şi că asistăm la încercarea sistematică a partidului de stat chinez de a distruge uigurii”, a adăugat Pompeo.

ONU și mai multe organizații pentru drepturile omului au avertizat în trecut că un milion de etnici uiguri sunt închiși în lagăre de reeducare, unde sunt supuși la tortură și muncă silnică. 

Autoritățile de la Beijing s-au apărat spunând că oamenii vin acolo voluntar, iar lagărele sunt „centre de formare profesională”.

Potrivit comunicărilor oficiale, China luptă împotriva „celor trei forțe malefice” ale separatismului, terorismului și extremismului în regiunea Xinjiang, unde trăiesc 11 milioane de uiguri majoritar musulmani.

Acuzațiile de genocid și crime împotriva umanității apar după ce Beijingul a dus, timp de mai multe decenii, o politică de colonizare cu etnici chinezi han în regiunile populate de musulmani. 

Prin mutarea sistematică a familiilor han în regiunea vestică Xinjiang, ponderea etnicilor uiguri a scăzut, între 1945 și 2008, de la 82% la 46%, în timp ce ponderea etnicilor han a crescut de la 6% la 39%.

Pregătiri ca de război la Capitoliul Statelor Unite

Sute de militari ai Gărzii Naționale au asigurat paza Capitoliului, unde Camera Reprezentanţilor a votat pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump
Pregătiri ca de război la Capitoliul Statelor Unite
14 Ian. 12:31 p.m
Image sourceAP | Mediafax Foto
Image sourceAP | Mediafax Foto

Sute de militari ai Gărzii Naționale au fost detașați la Washington pentru a asigura paza Capitoliului, unde Camera Reprezentanţilor a votat, miercuri seară, punerea sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump. Cu 231 de voturi pentru și 197 împotrivă, membrii Camerei Reprezentanților au aprobat inculparea republicanului pentru „instigare la insurecție”. 

Decizia vine la o săptămână după asaltul susținătorilor săi asupra Capitoliului, în urma căruia și-au pierdut viața patru protestatari și un ofițer de poliție. FBI și reprezentanţii Poliţiei Capitoliului au atras atenţia asupra unor noi proteste armate care ar putea avea loc în aceste zile.

Pregătiri ca de război la Capitoliul Statelor Unite
AP | Mediafax FotoAP | Mediafax Foto

Ca parte a măsurilor de securitate, Capitoliul american a fost împrejmuit cu un gard metalic de doi metri înălțime, au fost montate bariere de trecere și detectoare de metale. În clădirea care stă în centrul democrației americane, soldații Gărzii Naționale au fost echipați cu arme letale, scuturi și măști de gaze.

Pregătiri ca de război la Capitoliul Statelor Unite
AP | Mediafax FotoAP | Mediafax Foto

În timpul gărzii de 24 de ore, militarii aflați în pauză de odihnă au dormit înarmați pe holurile clădirii. Observatorii au surprins soldații întinși pe podelele Capitoliului, alături de grămezi de scuturi și șiruri de puști sprijinite de pereţi.

Pregătiri ca de război la Capitoliul Statelor Unite
AP | Mediafax FotoAP | Mediafax Foto

Imaginile cu militari înarmați în clădirea Capitoliului apar la o săptămână de la scena haosului din timpul insurecției, când susținătorii președintelui în funcție au vandalizat mai multe încăperi, în timp ce congresmenii se baricadau în birouri sau încercau să părăsească clădirea.

Pregătiri ca de război la Capitoliul Statelor Unite
AP | Mediafax FotoAP | Mediafax Foto

Într-un mesaj video publicat ieri pe profilul de Twitter al Casei Albe, Donald Trump spune că: „Violența în masă contrazice orice credință a mea și tot ceea ce reprezintă mișcarea noastră. Niciunul dintre adevăraţii mei susținători nu ar putea fi de acord cu violenţa politică.” 

Pregătiri ca de război la Capitoliul Statelor Unite
AP | Mediafax FotoAP | Mediafax Foto

Pe 20 ianuarie, Garda Națională va detașa cel puțin 20.000 de soldați la Washington, la inaugurare președintelui ales Joe Biden. În 2016, într-un context mai puțin tensionat, circa 8.000 de militari au fost desfășurați la ceremonia de învestire a lui Donald Trump.

 

 

Vaccin împotriva democrației

Pandemia de coronavirus este folosită drept pretext pentru suspendarea Parlamentului și împiedicarea alegerilor anticipate în Malaezia
Vaccin împotriva democrației
13 Ian. 4:52 p.m
Image sourceAP | Mediafax Foto
Image sourceAP | Mediafax Foto

În Ungaria, pandemia de coronavirus i-a oferit, anul trecut, lui Viktor Orban posibilitatea de a guverna singur, prin ordonanțe de urgență. În Hong Kong, sub pretextul riscului de îmbolnăvire, alegerile parlamentare au fost amânate cu un an. Acum, criza COVID-19 este folosită ca scuză pentru a pune pe pauza democrația în Malaezia. 

Regele țării, Al-Sultan Abdullah, a declarat stare națională de urgență, pentru prima dată în ultimii 52 de ani, suspendând astfel activitatea Parlamentului. Guvernul va putea legifera fără aprobarea Legislativului, iar până la 1 august, nu vor putea fi organizate alegeri. 

Decizia vine la solicitarea primului ministru într-un moment în care opozanții cer demisia sa și organizarea de alegeri anticipate. Mandatul lui Muhyiddin Yassin în fruntea Guvernului este contestat de liderul opoziţiei Anwar Ibrahim, dar și de mai mulți parlamentari ai coaliției aflate la putere.

Premierul Muhyiddin Yassin a solicitat decretarea stării de urgență și la sfârșitul anului trecut, însă propunerea sa a fost respinsă

Instaurarea stării de urgență îi oferă administrației sale mai multă putere în gestionarea crizei COVID-19, inclusiv asupra operațiunilor spitalelor private. De asemenea, Guvernul va putea apela la poliție și armată pentru a oferi asistență în aplicarea măsurilor de sănătate publică.

Primul ministru a declarat că starea de urgență „nu este o lovitură militară de stat” și că această perioadă va fi una de calm și stabilitate. 

„Numărul de infectări continuă să crească și nu există semne că vor scădea în viitorul apropiat”, a spus Muhyiddin într-o conferință de presă televizată. „Prin urmare, guvernul are nevoie de anumite puteri pentru a se asigura că virusul poate fi combătut în mod eficient iar sistemul sanitar nu este paralizat.”

Malaezia, o țară cu peste 31 de milioane de locuitori, a înregistrat ieri 3.309 noi infectări – maximul atins de la începutul pandemiei. Dintre bolnavii spitalizați, 190 se aflau la terapie intensivă, iar 83 erau intubați.

Politicienii din opoziție sunt de părere că, datorită măsurilor luate și a incompetenței Guvernului, primul ministru este responsabil pentru creșterea numărului de infectări, iar acum acesta se folosește de pandemie ca scuză pentru a rămâne la putere. 

„Văd această măsură ca fiind complet inutilă din perspectiva COVID-19”, a declarat specialista  în științe politice Bridget Welsh pentru agenția de știri Bloomberg. „Este o mișcare politică pentru conservarea puterii.” 

Următoarele alegeri, potrivit premierului Muhyiddin Yassin, vor fi organizate după ce un comitet independent va declara sfârșitul pandemiei.