Top
Preloader

Vânzarea de plasmă este de obicei ilegală și mereu profitabilă

Vânzarea de plasmă este de obicei ilegală și mereu profitabilă

Statele Unite exportă mai multă plasmă decât oțel și aluminiu
Vânzarea de plasmă este de obicei ilegală și mereu profitabilă
04 Feb. 4:33 p.m

O nouă industrie capătă proporții în Statele Unite, una ilegală în majoritatea țărilor din lume. Comerțul cu plasmă – partea lichidă a sângelui în care plutesc celulele sanguine – îi aduce economiei americane mai mulți bani decât cel cu oțel și aluminiu la un loc. 

În 2017, Statele Unite au încasat 11.6 mld. $ din exporturile de oțel și aluminiu în diferite forme și 28.6 mld. $, din cele de sânge și vaccinuri, cea mai mare parte a sumei venind din vânzările de plasmă. 

Aceasta este ingredientul cheie în tratamentele pentru o serie de boli rare precum imunodeficiențele primare și hemofilia. Pentru unele dintre proteinele pe care plasma le conține pur și simplu nu există substitut în farmacologie, iar acolo unde există alternative, ca în cazul factorului VIII folosit pentru coagularea sângelui, varianta din sursă umană este, în continuare, preferată. 

Realitatea cu care se confruntă pacienții este că, pentru a ține boala sub control, este nevoie de mult mai multă plasmă decât se donează gratuit. Cantitatea necesară pentru tratamentul pe un an de zile al unui bolnav de hemofilie este atât de mare încât pentru colectarea ei sunt necesare aproximativ 1.200 de donații. În lipsa lor, pacientul este condamnat la o viață în care hemoragiile spontane sunt la ordinea zilei și variază de la o simplă sângerare nazală la hemoragii interne potențial fatale.

Prețul vieții este scăzut

În Statele Unite au fost colectați 41 de milioane de litri de plasmă în 2018, de regulă de la cei mai săraci dintre americani. Donatorul trebuie doar să aibă peste 50 de kilograme și să fie într-o stare bună de sănătate. În timpul procedurii care durează aproximativ o oră, acesta este conectat la un aparat care aspiră sângele din venă printr-un tub, separă plasma de celelalte celule sanguine, iar pe cele din urmă le reinjectează donatorului.

Aceștia primesc în medie 50$ per donație și pot dona de maxim două ori pe săptămână. Se poate întâmpla ca donatorul să se simtă extenuat, amețit sau chiar să leșine, dar procedura este considerată a fi una sigură. Efectele pe termen lung ale donațiilor frecvente sunt însă insuficient cercetate.

Reclamele targhetate pe Facebook îi îndeamnă și pe mexicani să treacă granița cu vize temporare și să doneze plasmă la centrele americane de colectare. Pentru fiecare prieten adus, companiile oferă bonusuri de 15 – 20$. Nu sunt mulți bani, dar adunați la ceilalți 50$, egalează salariul minim pe care îl primesc în țara lor în două săptămâni de muncă. 

Ilegal, dar legal

În Mexic donarea de plasmă contra cost este interzisă. La fel și în Marea Britanie, Australia și Canada. Ideea de a plăti sume infime celor care trăiesc la limita subzistenței pentru a dona sânge sau plasmă le repugnă multora. 

Și totuși, țările care interzic donațiile contra cost cumpără plasmă din locurile unde practica este permisă. Așa se face că 80% din cantitatea folosită în Canada vine din Statele Unite, iar „exploatarea săracilor” nu a fost stopată, cum vor autoritățile să sugereze, ci doar externalizată.

De pe piața americană pleacă 70% din plasma folosită la nivel global, iar companiile de acolo profită din plin de interdicțiile din alte țări. Grifols, compania farmaceutică care deține o cincime din piața terapiilor cu plasmă, și-a crescut veniturile de la sub 650 de milioane de euro în 2006 la aproape 4.5 miliarde în 2018.

Vânzarea de plasmă este de obicei ilegală și mereu profitabilă Vânzarea de plasmă este de obicei ilegală și mereu profitabilă

Date : Grifols

Planul companiei este să ajungă în următorii ani la 225 de centre de donare în Statele Unite, de la 80 câte avea în urmă cu zece ani. La expansiune se gândesc toate companiile din piață. Cererea s-a cvadruplat în ultimele două decenii, iar competiția aproape că lipsește. 

Piață reglementată, profit reglementat

Fiind o operațiune medicală sensibilă, reglementările sunt complexe, iar birocrația, greu de navigat. Deschiderea unui centru de colectare este aproape imposibilă pentru o companie de dimensiuni mici sau medii, fără departamente juridice și fără resurse. Așa se face că piața este concentrată în mâinile câtorva companii internaționale care operează, în mare, după aceleași principii.

Recoltarea unui litru de plasmă costă aproximativ 150$ și se vinde cu 500$. Donatorii vor putea primi mai mulți bani când marile companii vor fi forțate să își regândească strategia, să cedeze mai mult din profit și să plătească mai mult pentru plasma recoltată.

Până atunci, industria de ordinul miliardelor de dolari continuă să se sprijine pe faptul că oricând se pot găsi oricât de mulți oameni suficient de săraci să accepte orice.

Pandemia, dincolo de zidurile civilizației

Marile puteri sunt acuzate că au monopolizat accesul la vaccinuri, cu riscul dezvoltării unei noi tulpini periculoase în țările lumii a treia
05 Nov. 3:13 p.m
Image sourceAP | Mediafax Foto
Image sourceAP | Mediafax Foto

Nici doctorii care tratează bolnavi de COVID, nici diabeticii pentru care infectarea poate fi fatală, nici profesorii care stau ore întregi cu elevii îngrămădiți în clase, nici bătrânii și nici funcționarii. Aproape nimeni nu s-a putut vaccina. În țările lumii a treia, vaccinul – care deseori ajunge la gunoi în lumea civilizată – este de negăsit. 

Când Joe Biden a promis că America va deveni „arsenalul de vaccinuri al lumii” era neclar dacă Statele Unite au reintrat în logica unei superputeri globale sau dacă, din nou, își subestimează astenia. Astăzi, la aproape un an de la startul campaniei de vaccinare, statisticile sunt sumbre și rușinoase. Circa 60% din populația americană este imunizată împotriva COVID-19, în vreme ce în Haiti, la doar două ore de zbor cu avionul, ponderea celor vaccinați cu ambele doze este de 0.3%. 

Pentru Haiti și alte câteva zeci de țări, ziua în care 60% din populație va fi imunizată va veni, cel mai devreme, în 2023, estimează The Economist Intelligence Unit, la doi ani distanță după Statele Unite, Uniunea Europeană și China. Decalajul va însemna nu doar că în unele părți ale lumii COVID-19 va continua să secere periodic populația care nu are acces la vaccin, ci și că virusul va avea suficient timp să producă noi și noi mutații, posibil rezistente la serurile dezvoltate până acum. 

Pandemia, dincolo de zidurile civilizației Pandemia, dincolo de zidurile civilizației

Date : The Economist Intelligence Unit

Pentru marile puteri însă, prioritățile – corect alese sau nu –  sunt altele. Inocularea pe scară largă cu cea de-a treia doză de vaccin este „imorală, nedreaptă, injustă și trebuie să se oprească”, i-a spus directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus jurnalistei CNN Becky Anderson. Ploaia de cuvinte biciuitoare vine după ce luni întregi OMS a tot repetat că 75% din vaccinurile distribuite la nivel global au mers către numai 10 țări. 

Interesul propriu nu este singura explicație. Guvernele statelor dezvoltate au cheltuit anul trecut zeci de miliarde de dolari pentru a precomanda diferite vaccinuri aflate în etapa de cercetare, preluând astfel riscul ca unele dintre seruri (sau toate) să nu fie viabile. Investițiile au făcut ca omenirea să aibă primul vaccin împotriva COVID-19 în mai puțin de un an de zile, față de 5 – 10 ani cât durează, de regulă, dezvoltarea unui nou vaccin. Însă tot ele au condus la nașterea unei specii accidentale de naționalism.

Uniunea Europeană a comandat peste 3 miliarde de doze de vaccin, suficient cât să își vaccineze întreaga populație cu schema completă de aproape 4 ori. Canada a cumpărat 11 doze pentru fiecare cetățean, Marea Britanie câte 7, iar Statele Unite câte 5. Roase de sărăcie, zeci de națiuni au sperat că se vor imuniza cu doze donate de țările dezvoltate. S-au înșelat.

Pandemia, dincolo de zidurile civilizației Pandemia, dincolo de zidurile civilizației

Date : Duke Global Health Innovation Center

În țările cu mai multe vaccinuri decât oameni care să le vrea, de prea multe ori, surplusul a ajuns la gunoi. Peste 15 milioane de doze au fost aruncate în Statele Unite între lunile martie și septembrie, potrivit unei analize a Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Chiar și în România, peste 150.000 de doze de vaccin au ajuns deșeuri medicale fiindcă nu au fost folosite până la data de expirare. 

Risipa poate continua. Producția totală de vaccinuri va ajunge la 27 de miliarde de doze până în vara anului viitor, suficient cât să fie vaccinată complet toată populația planetei de două ori. Însă, dacă dozele vor fi distribuite ca până acum, jumătate dintre oameni vor rămâne, de fapt, nevaccinați. 

Pandemia, dincolo de zidurile civilizației Pandemia, dincolo de zidurile civilizației

Date : ourworldindata.org

Câți își vor pierde viața fiindcă vaccinuri sunt, dar nu unde este nevoie de ele e imposibil de spus. Între lumea celor care au noroc geografic și a celor care nu, punte de legatură trebuia să fie mecanismul COVAX, susținut de OMS și alimentat, cu bani și vaccinuri, de marile puteri. „Schema globală pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor anti-COVID”, așa cum și-a comprimat într-un slogan misiunea, își trăiește, însă, ratarea vocației. 

COVAX și-a propus să trimită în țările sărace 2 miliarde de doze de vaccin în 2021; apoi, și-a tăiat ținta cu aproape 30% din care a livrat, efectiv, doar o treime. Donațiile promise au rămas, în mare, o suma de intenții declarative. Iar puținul care s-a făcut s-a izbit de un alt zid: de vaccinuri este nevoie în țări unde aproape că nu există stat.

The New York Times a arătat recent cum, uneori, dozele de vaccin donate țărilor sărace nu ajung la oamenii cărora le sunt destinate, ci rămân în aeroport, exact așa cum au fost descărcate din avion. Nu exista nici bani și nici personal care să se ocupe de distribuția dozelor în clinici, de administrarea lor sau de informarea populației. 

Așa se face că în Ciad, țara unde speranța de viață înainte de pandemie era de 54 de ani, din 100.000 de doze de vaccin livrate prin COVAX în luna iunie, 94.000 erau încă nefolosite cinci săptămâni mai târziu. Similar, în Benin, 110.000 de doze AstraZeneca au expirat fiindcă autoritățile nu au reușit să administreze decât 267 de vaccinuri pe zi.

Riscul ca virusul să capete mutații rezistente la vaccin este amintit, iar și iar, de către specialiști, însă problema rămâne fără soluții clare. Cum facem să nu producem doar vaccin, ci să și vaccinăm oamenii din țările rămase în urmă e întrebarea care ar putea să ne bântuie ani buni. Ani pe care nu îi avem.

Statele Unite acuză China de genocid

"Cred că acest genocid este în curs de desfăşurare şi că asistăm la încercarea sistematică a partidului de stat chinez de a distruge uigurii"
19 Ian. 5:21 p.m
Image sourceZUMA Press | Hepta | Mediafax Foto
Image sourceZUMA Press | Hepta | Mediafax Foto

Administraţia americană acuză China că a comis acte de genocid şi crime împotriva umanităţii asupra etnicilor uiguri din regiunea vestică Xinjiang. 

„Republica Populară Chineză, sub conducerea Partidului Comunist, a comis acte de genocid împotriva uigurilor majoritar musulmani şi asupra altor grupuri etnice şi religioase din Xinjiang”, transmite Departamentul de Stat de la Washington printr-un comunicat postat pe website-ul instituției. 

Încă din martie 2017, autorităţile din China au comis „acte de detenţie arbitrară şi alte acţiuni severe de lipsire de libertate împotriva a peste un milion de civili, sterilizări forțate, tortura unui număr mare dintre cei reținuți arbitrar, munca forțată și impunerea unor restricții draconice asupra libertății religioase, a libertății de exprimare și a libertății de mișcare”, a acuzat Secretarul de Stat american în funcţie Mike Pompeo.

„Cred că acest genocid este în curs de desfăşurare şi că asistăm la încercarea sistematică a partidului de stat chinez de a distruge uigurii”, a adăugat Pompeo.

ONU și mai multe organizații pentru drepturile omului au avertizat în trecut că un milion de etnici uiguri sunt închiși în lagăre de reeducare, unde sunt supuși la tortură și muncă silnică. 

Autoritățile de la Beijing s-au apărat spunând că oamenii vin acolo voluntar, iar lagărele sunt „centre de formare profesională”.

Potrivit comunicărilor oficiale, China luptă împotriva „celor trei forțe malefice” ale separatismului, terorismului și extremismului în regiunea Xinjiang, unde trăiesc 11 milioane de uiguri majoritar musulmani.

Acuzațiile de genocid și crime împotriva umanității apar după ce Beijingul a dus, timp de mai multe decenii, o politică de colonizare cu etnici chinezi han în regiunile populate de musulmani. 

Prin mutarea sistematică a familiilor han în regiunea vestică Xinjiang, ponderea etnicilor uiguri a scăzut, între 1945 și 2008, de la 82% la 46%, în timp ce ponderea etnicilor han a crescut de la 6% la 39%.

Pregătiri ca de război la Capitoliul Statelor Unite

Sute de militari ai Gărzii Naționale au asigurat paza Capitoliului, unde Camera Reprezentanţilor a votat pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump
Pregătiri ca de război la Capitoliul Statelor Unite
14 Ian. 12:31 p.m
Image sourceAP | Mediafax Foto
Image sourceAP | Mediafax Foto

Sute de militari ai Gărzii Naționale au fost detașați la Washington pentru a asigura paza Capitoliului, unde Camera Reprezentanţilor a votat, miercuri seară, punerea sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump. Cu 231 de voturi pentru și 197 împotrivă, membrii Camerei Reprezentanților au aprobat inculparea republicanului pentru „instigare la insurecție”. 

Decizia vine la o săptămână după asaltul susținătorilor săi asupra Capitoliului, în urma căruia și-au pierdut viața patru protestatari și un ofițer de poliție. FBI și reprezentanţii Poliţiei Capitoliului au atras atenţia asupra unor noi proteste armate care ar putea avea loc în aceste zile.

Pregătiri ca de război la Capitoliul Statelor Unite
AP | Mediafax FotoAP | Mediafax Foto

Ca parte a măsurilor de securitate, Capitoliul american a fost împrejmuit cu un gard metalic de doi metri înălțime, au fost montate bariere de trecere și detectoare de metale. În clădirea care stă în centrul democrației americane, soldații Gărzii Naționale au fost echipați cu arme letale, scuturi și măști de gaze.

Pregătiri ca de război la Capitoliul Statelor Unite
AP | Mediafax FotoAP | Mediafax Foto

În timpul gărzii de 24 de ore, militarii aflați în pauză de odihnă au dormit înarmați pe holurile clădirii. Observatorii au surprins soldații întinși pe podelele Capitoliului, alături de grămezi de scuturi și șiruri de puști sprijinite de pereţi.

Pregătiri ca de război la Capitoliul Statelor Unite
AP | Mediafax FotoAP | Mediafax Foto

Imaginile cu militari înarmați în clădirea Capitoliului apar la o săptămână de la scena haosului din timpul insurecției, când susținătorii președintelui în funcție au vandalizat mai multe încăperi, în timp ce congresmenii se baricadau în birouri sau încercau să părăsească clădirea.

Pregătiri ca de război la Capitoliul Statelor Unite
AP | Mediafax FotoAP | Mediafax Foto

Într-un mesaj video publicat ieri pe profilul de Twitter al Casei Albe, Donald Trump spune că: „Violența în masă contrazice orice credință a mea și tot ceea ce reprezintă mișcarea noastră. Niciunul dintre adevăraţii mei susținători nu ar putea fi de acord cu violenţa politică.” 

Pregătiri ca de război la Capitoliul Statelor Unite
AP | Mediafax FotoAP | Mediafax Foto

Pe 20 ianuarie, Garda Națională va detașa cel puțin 20.000 de soldați la Washington, la inaugurare președintelui ales Joe Biden. În 2016, într-un context mai puțin tensionat, circa 8.000 de militari au fost desfășurați la ceremonia de învestire a lui Donald Trump.