Top
Preloader

Industria fertilității vinde speranțe de miliarde de dolari

Industria fertilității vinde speranțe de miliarde de dolari

Cum tot mai multe cupluri amână decizia de a face un copil, o întreagă industrie capitalizează pe speranța că încă nu e prea târziu
31 Ian. 6:18 p.m

Cum tot mai multe cupluri amână decizia de a face un copil, o întreagă industrie capitalizează pe speranța că încă nu e prea târziu. De la brățările care urmăresc ovulația partenerei până la criogenarea embrionilor pentru implantarea lor peste câțiva ani, dorința de a concepe capată expresii noi și este imună la ciclurile economice.

La nivel global, piața serviciilor de fertilitate este așteptată să se dubleze în următorii șase ani. Deja, în Statele Unite, un copil din 50 este conceput prin fertilizare în vitro sau alte procedee artificiale, iar în Japonia, Danemarca și Israel ponderea este de unul din 25. 

La noi în țară, nivelul de trai mai redus nu limitează nicicum cererea pentru serviciile de reproducere asistată. Clinica medicală Gynera, una dintre cele mai cunoscute din România, și-a văzut cifra de afaceri urcând cu aproape 700% între 2008 și 2018. Biogenesis IVF, unul dintre rivalii săi din piață, a crescut cu peste 5.800% în aceeași perioadă, iar Promed System, cu 2.700%. 

Industria fertilității vinde speranțe de miliarde de dolari Industria fertilității vinde speranțe de miliarde de dolari

Date : Ministerul Finanțelor Publice

Dacă în 2008 erau abia lansați pe o piață imatură, în 2018 au ajuns la încasări cumulate de aproape 10 milioane de euro. Serviciile lor – de la teste de compatibilitate genetică și până la fertilizări in vitro – sunt tot mai căutate într-o țară unde, potrivit unui studiu comandat de Asociația pentru Reproducere Umană din România, un cuplu din șase nu reușește să conceapă natural.

Până la finele secolului, 1% din populația globală va fi concepută prin fertilizare in vitro, spun unele estimări. Aceștia nu se vor naște neapărat din părinți cu probleme de fertilitate, ci și din familii netradiționale – cupluri LGBT sau mame singure.

Schimbarea normelor sociale impune depășirea limitelor biologice. În București, vârsta medie la care femeile fac primul copil a depășit deja 30 de ani, iar sarcinile la peste 40 de ani sunt tot mai frecvente. 

Biologie vs. tehnologie

Criogenarea ovulelor vine să rezolve dilema femeii care își dorește o carieră și stabilitate înainte de a avea un copil. Cu sloganuri precum „Oprește timpul!” sau ”Controlează-ți viitorul”, clinicile de fertilitate au reușit să vândă ideea că anatomia poate fi corectată. 

În ciuda prețului de peste zece mii de dolari, în 2017, unsprezece mii de femei din Statele Unite și-au criogenat ovulele sau embrionii, cu 24% mai multe față de anul anterior. În Marea Britanie, între 2013 și 2016, numărul celor care au apelat la această procedură s-a dublat.

Dar oprirea ceasului biologic nu este doar pentru femei. Startup-ul elvețian Legacy le trimite clienților acasă eprubete pentru colectarea lichidului seminal, analizează mostrele și le depozitează criogenate în mai multe locații diferite, inclusiv în buncăre anti-atomice. Pentru aproape 2.000 de dolari, compania promite să se îngrijească de „securitatea activelor” deținute de „barbatul care este mereu pregătit”. 

Speranța vinde

Industria fertilității nu este lipsită de controverse. Multe companii au fost acuzate că își cosmetizează rezultatele. Altele, că apelează la influenceri pentru a promova în social media servicii scumpe, dar ineficiente. Pe piețele deja aglomerate, în bătaia pentru clienți, marketingul devine mai important decât medicina.

În Marea Britanie, în 2016 s-au născut doar 41 de copii folosind ovule sau embrioni criogenați, iar în ceea ce privește fertilizările in vitro, nicio clinică nu este recunoscută de autorități ca fiind și sigură, și cu rezultate.

În ciuda promisiunilor bombastice, pentru mulți clienți încercarea de a concepe artificial se încheie doar cu datorii. Alteori, se încheie cu traume. 

Portițe legale

Un cadru legal neomogen și insuficient dezvoltat face ca în unele zone să apară o suprareglementare absurdă, iar în altele, un total vid legislativ. 

În urmă cu doi ani, aproape patru mii de ovule și embrioni criogenați au fost distruși din cauza unei defecțiuni la tancurile de stocare ale unei clinici din San Francisco. Reprezentații Agenției Federale a Medicamentelor (FDA) au explicat că dispozitivele sunt reglementate doar dacă producătorul le etichetează ca fiind speciale pentru procedurile de reproducere asistată, însă tot ei recunosc că pe piață nu există așa ceva. Așa se face că, de fapt, tancurile de stocare folosite de clinici nu trebuie să respecte nicio regulă.

Dincolo de portițele legale, există neglijență și rea-voință. Doctori din Canada și Olanda au ajuns pe prima pagină a ziarelor după ce au inseminat zeci de paciente cu propriul lichid seminal, iar o clinică din Los Angeles a fost acuzată că i-a implantat unei femei doi embrioni aparținând altor două cupluri. Războiul legal care a urmat nu a fost doar împotriva clinicii, ci și împotriva mamei care a născut copiii, deoarece părinții biologici s-au luptat pentru custodia acestora.

Avocații atrag atenția că, în multe privințe, clinicile de reproducere asistată din Statele Unite sunt mai puțin supravegheate decât saloanele de manichiură. 

Scandalurile, în schimb, nu au temperat nicicum cererea pentru serviciile de fertilitate și nici interesul investitorilor pentru companiile din industrie. În 2018, clinicile de fertilitate au atras investiții de peste șase sute de milioane de dolari, mare parte mergând tocmai către piața americană, unde marja de profit pentru fertilizările in vitro atinge 30%.

Pandemia, dincolo de zidurile civilizației

Marile puteri sunt acuzate că au monopolizat accesul la vaccinuri, cu riscul dezvoltării unei noi tulpini periculoase în țările lumii a treia
05 Nov. 3:13 p.m
Image sourceAP | Mediafax Foto
Image sourceAP | Mediafax Foto

Nici doctorii care tratează bolnavi de COVID, nici diabeticii pentru care infectarea poate fi fatală, nici profesorii care stau ore întregi cu elevii îngrămădiți în clase, nici bătrânii și nici funcționarii. Aproape nimeni nu s-a putut vaccina. În țările lumii a treia, vaccinul – care deseori ajunge la gunoi în lumea civilizată – este de negăsit. 

Când Joe Biden a promis că America va deveni „arsenalul de vaccinuri al lumii” era neclar dacă Statele Unite au reintrat în logica unei superputeri globale sau dacă, din nou, își subestimează astenia. Astăzi, la aproape un an de la startul campaniei de vaccinare, statisticile sunt sumbre și rușinoase. Circa 60% din populația americană este imunizată împotriva COVID-19, în vreme ce în Haiti, la doar două ore de zbor cu avionul, ponderea celor vaccinați cu ambele doze este de 0.3%. 

Pentru Haiti și alte câteva zeci de țări, ziua în care 60% din populație va fi imunizată va veni, cel mai devreme, în 2023, estimează The Economist Intelligence Unit, la doi ani distanță după Statele Unite, Uniunea Europeană și China. Decalajul va însemna nu doar că în unele părți ale lumii COVID-19 va continua să secere periodic populația care nu are acces la vaccin, ci și că virusul va avea suficient timp să producă noi și noi mutații, posibil rezistente la serurile dezvoltate până acum. 

Pandemia, dincolo de zidurile civilizației Pandemia, dincolo de zidurile civilizației

Date : The Economist Intelligence Unit

Pentru marile puteri însă, prioritățile – corect alese sau nu –  sunt altele. Inocularea pe scară largă cu cea de-a treia doză de vaccin este „imorală, nedreaptă, injustă și trebuie să se oprească”, i-a spus directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus jurnalistei CNN Becky Anderson. Ploaia de cuvinte biciuitoare vine după ce luni întregi OMS a tot repetat că 75% din vaccinurile distribuite la nivel global au mers către numai 10 țări. 

Interesul propriu nu este singura explicație. Guvernele statelor dezvoltate au cheltuit anul trecut zeci de miliarde de dolari pentru a precomanda diferite vaccinuri aflate în etapa de cercetare, preluând astfel riscul ca unele dintre seruri (sau toate) să nu fie viabile. Investițiile au făcut ca omenirea să aibă primul vaccin împotriva COVID-19 în mai puțin de un an de zile, față de 5 – 10 ani cât durează, de regulă, dezvoltarea unui nou vaccin. Însă tot ele au condus la nașterea unei specii accidentale de naționalism.

Uniunea Europeană a comandat peste 3 miliarde de doze de vaccin, suficient cât să își vaccineze întreaga populație cu schema completă de aproape 4 ori. Canada a cumpărat 11 doze pentru fiecare cetățean, Marea Britanie câte 7, iar Statele Unite câte 5. Roase de sărăcie, zeci de națiuni au sperat că se vor imuniza cu doze donate de țările dezvoltate. S-au înșelat.

Pandemia, dincolo de zidurile civilizației Pandemia, dincolo de zidurile civilizației

Date : Duke Global Health Innovation Center

În țările cu mai multe vaccinuri decât oameni care să le vrea, de prea multe ori, surplusul a ajuns la gunoi. Peste 15 milioane de doze au fost aruncate în Statele Unite între lunile martie și septembrie, potrivit unei analize a Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Chiar și în România, peste 150.000 de doze de vaccin au ajuns deșeuri medicale fiindcă nu au fost folosite până la data de expirare. 

Risipa poate continua. Producția totală de vaccinuri va ajunge la 27 de miliarde de doze până în vara anului viitor, suficient cât să fie vaccinată complet toată populația planetei de două ori. Însă, dacă dozele vor fi distribuite ca până acum, jumătate dintre oameni vor rămâne, de fapt, nevaccinați. 

Pandemia, dincolo de zidurile civilizației Pandemia, dincolo de zidurile civilizației

Date : ourworldindata.org

Câți își vor pierde viața fiindcă vaccinuri sunt, dar nu unde este nevoie de ele e imposibil de spus. Între lumea celor care au noroc geografic și a celor care nu, punte de legatură trebuia să fie mecanismul COVAX, susținut de OMS și alimentat, cu bani și vaccinuri, de marile puteri. „Schema globală pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor anti-COVID”, așa cum și-a comprimat într-un slogan misiunea, își trăiește, însă, ratarea vocației. 

COVAX și-a propus să trimită în țările sărace 2 miliarde de doze de vaccin în 2021; apoi, și-a tăiat ținta cu aproape 30% din care a livrat, efectiv, doar o treime. Donațiile promise au rămas, în mare, o suma de intenții declarative. Iar puținul care s-a făcut s-a izbit de un alt zid: de vaccinuri este nevoie în țări unde aproape că nu există stat.

The New York Times a arătat recent cum, uneori, dozele de vaccin donate țărilor sărace nu ajung la oamenii cărora le sunt destinate, ci rămân în aeroport, exact așa cum au fost descărcate din avion. Nu exista nici bani și nici personal care să se ocupe de distribuția dozelor în clinici, de administrarea lor sau de informarea populației. 

Așa se face că în Ciad, țara unde speranța de viață înainte de pandemie era de 54 de ani, din 100.000 de doze de vaccin livrate prin COVAX în luna iunie, 94.000 erau încă nefolosite cinci săptămâni mai târziu. Similar, în Benin, 110.000 de doze AstraZeneca au expirat fiindcă autoritățile nu au reușit să administreze decât 267 de vaccinuri pe zi.

Riscul ca virusul să capete mutații rezistente la vaccin este amintit, iar și iar, de către specialiști, însă problema rămâne fără soluții clare. Cum facem să nu producem doar vaccin, ci să și vaccinăm oamenii din țările rămase în urmă e întrebarea care ar putea să ne bântuie ani buni. Ani pe care nu îi avem.

Statele Unite acuză China de genocid

"Cred că acest genocid este în curs de desfăşurare şi că asistăm la încercarea sistematică a partidului de stat chinez de a distruge uigurii"
19 Ian. 5:21 p.m
Image sourceZUMA Press | Hepta | Mediafax Foto
Image sourceZUMA Press | Hepta | Mediafax Foto

Administraţia americană acuză China că a comis acte de genocid şi crime împotriva umanităţii asupra etnicilor uiguri din regiunea vestică Xinjiang. 

„Republica Populară Chineză, sub conducerea Partidului Comunist, a comis acte de genocid împotriva uigurilor majoritar musulmani şi asupra altor grupuri etnice şi religioase din Xinjiang”, transmite Departamentul de Stat de la Washington printr-un comunicat postat pe website-ul instituției. 

Încă din martie 2017, autorităţile din China au comis „acte de detenţie arbitrară şi alte acţiuni severe de lipsire de libertate împotriva a peste un milion de civili, sterilizări forțate, tortura unui număr mare dintre cei reținuți arbitrar, munca forțată și impunerea unor restricții draconice asupra libertății religioase, a libertății de exprimare și a libertății de mișcare”, a acuzat Secretarul de Stat american în funcţie Mike Pompeo.

„Cred că acest genocid este în curs de desfăşurare şi că asistăm la încercarea sistematică a partidului de stat chinez de a distruge uigurii”, a adăugat Pompeo.

ONU și mai multe organizații pentru drepturile omului au avertizat în trecut că un milion de etnici uiguri sunt închiși în lagăre de reeducare, unde sunt supuși la tortură și muncă silnică. 

Autoritățile de la Beijing s-au apărat spunând că oamenii vin acolo voluntar, iar lagărele sunt „centre de formare profesională”.

Potrivit comunicărilor oficiale, China luptă împotriva „celor trei forțe malefice” ale separatismului, terorismului și extremismului în regiunea Xinjiang, unde trăiesc 11 milioane de uiguri majoritar musulmani.

Acuzațiile de genocid și crime împotriva umanității apar după ce Beijingul a dus, timp de mai multe decenii, o politică de colonizare cu etnici chinezi han în regiunile populate de musulmani. 

Prin mutarea sistematică a familiilor han în regiunea vestică Xinjiang, ponderea etnicilor uiguri a scăzut, între 1945 și 2008, de la 82% la 46%, în timp ce ponderea etnicilor han a crescut de la 6% la 39%.

Pregătiri ca de război la Capitoliul Statelor Unite

Sute de militari ai Gărzii Naționale au asigurat paza Capitoliului, unde Camera Reprezentanţilor a votat pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump
Pregătiri ca de război la Capitoliul Statelor Unite
14 Ian. 12:31 p.m
Image sourceAP | Mediafax Foto
Image sourceAP | Mediafax Foto

Sute de militari ai Gărzii Naționale au fost detașați la Washington pentru a asigura paza Capitoliului, unde Camera Reprezentanţilor a votat, miercuri seară, punerea sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump. Cu 231 de voturi pentru și 197 împotrivă, membrii Camerei Reprezentanților au aprobat inculparea republicanului pentru „instigare la insurecție”. 

Decizia vine la o săptămână după asaltul susținătorilor săi asupra Capitoliului, în urma căruia și-au pierdut viața patru protestatari și un ofițer de poliție. FBI și reprezentanţii Poliţiei Capitoliului au atras atenţia asupra unor noi proteste armate care ar putea avea loc în aceste zile.

Pregătiri ca de război la Capitoliul Statelor Unite
AP | Mediafax FotoAP | Mediafax Foto

Ca parte a măsurilor de securitate, Capitoliul american a fost împrejmuit cu un gard metalic de doi metri înălțime, au fost montate bariere de trecere și detectoare de metale. În clădirea care stă în centrul democrației americane, soldații Gărzii Naționale au fost echipați cu arme letale, scuturi și măști de gaze.

Pregătiri ca de război la Capitoliul Statelor Unite
AP | Mediafax FotoAP | Mediafax Foto

În timpul gărzii de 24 de ore, militarii aflați în pauză de odihnă au dormit înarmați pe holurile clădirii. Observatorii au surprins soldații întinși pe podelele Capitoliului, alături de grămezi de scuturi și șiruri de puști sprijinite de pereţi.

Pregătiri ca de război la Capitoliul Statelor Unite
AP | Mediafax FotoAP | Mediafax Foto

Imaginile cu militari înarmați în clădirea Capitoliului apar la o săptămână de la scena haosului din timpul insurecției, când susținătorii președintelui în funcție au vandalizat mai multe încăperi, în timp ce congresmenii se baricadau în birouri sau încercau să părăsească clădirea.

Pregătiri ca de război la Capitoliul Statelor Unite
AP | Mediafax FotoAP | Mediafax Foto

Într-un mesaj video publicat ieri pe profilul de Twitter al Casei Albe, Donald Trump spune că: „Violența în masă contrazice orice credință a mea și tot ceea ce reprezintă mișcarea noastră. Niciunul dintre adevăraţii mei susținători nu ar putea fi de acord cu violenţa politică.” 

Pregătiri ca de război la Capitoliul Statelor Unite
AP | Mediafax FotoAP | Mediafax Foto

Pe 20 ianuarie, Garda Națională va detașa cel puțin 20.000 de soldați la Washington, la inaugurare președintelui ales Joe Biden. În 2016, într-un context mai puțin tensionat, circa 8.000 de militari au fost desfășurați la ceremonia de învestire a lui Donald Trump.